Fakta om Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) (grensejeger-hagelien)

0

Fakta om Garnisonen i Sør-Varanger (GSV)

 
 
 
 

- Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) er en avdeling i Hæren. 

Den løser også oppgaver for Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH), Grensekommisæren og Politimesteren i Øst-Finnmark.

GSV overvåker Norges grense til Russland og opprettholder Norges Schengen-forpliktelser. Bataljonen holder til i Kirkenes/Høybuktmoen i Finnmark.

Garnisonen har følgende underavdelinger:


# Grensekompaniets Utdanning (GRKpU) --> jegeraspirantene
# Garnisonskompaniet (GAKP) --> støttekompaniet/stabskompaniet
# Grensekompaniet (GRKP) med sine 6 grensestasjoner
  (som forøvrig vil, ila 2013-2014, gå over til kun 2 store stasjoner) --> Grensejegerne + hundeførere

 
Grensestasjonene fra nord til sør:

1) Grense Jakobselv (IHR)

2) Korpfjell

3) Elvenes

4) Svanvik

5) Skogfoss

6) Gjøkåsen

 

- Det taes inn rundt 300 rekrutter hvert halvår (januar og juli). Rundt 200 av disse blir overført til GRKpU hvor de så blir utdannet i seks måneder før de så blir overført til GRKP og blir Grensejegere.

- Det er stor ansvar å utføre oppgaven en Grensejeger skal uføre. Skjer det noe galt, så blir det fort en internasjonal sak.

- Grensejegerne har begrenset politimyndighet (BPM) og hjemmel for skarp bevæpning, for håndheving av Grenseloven, Utlendingsloven og Norsk Suverenitet. 
  

"Det høres kanskje vilt ut å la 19-20 åringer ta et slikt ansvar og attpåtil ustyre dem med håndjern og BPM etter Riksgrenseloven, men vi har vist gjennom tiår at det går bra. Soldatene er gjennom intens og tøff utdanning som skiller ut de som evt ikke fungerer. Målet er å oppnå en sterk grad av tillit fra befal til menig og vice versa. Det greier vi. Om noen passerer grensa, skal mine folk finne ham og pågripe ham. Og det greier vi!" ? Lt. og stasjonssjef på Elevenes, Andreas Hildonen.

- Grensejegerne har også ansvar for vedlikehold av stolper og gjerder som markerer grensen på norsk side. 

- I et prøveprosjekt for Forsvaret fra i sommer (2013), vil GSV tilby vernepliktige 18 måneders tjeneste på frivillig basis. Målet er å utnytte mannskapenes spesialkompetanse bedre. De som velger den lengre tjenesten, vil være ferdige med hele verneplikten. 
 

- 80-90% av soldatene søker seg til GSV bevisst. Med andre ord, er dette en populær tjeneste, mange om beinet og mange supermotiverte folk som starter kampen om å få en plass som Grensejeger.

- For å løse oppdragene, bruker Grensejegerne LTKs (6hjuling), LTKv (snøscooter), MB (bil), Stormbåt (rib), BV (beltevogn), HELI (helikopter), ski og beina.

- Grensejegerne vokter den 196km lange Norsk-Rusiske-grensen 365 dager i året, 24 timer i døgnet. 

- Utdanningen for å bli Grensejeger er krevende både psykisk og fysisk, derfor må du være veldig motivert når du søker deg til grensen 
FOR ALT VI HAR. OG ALT VI ER.
FORSVARET

 

  

 

Spørmål? Send en mail til: grensejeger.hagelien@gmail.com

  • Stikkord:  Kommenter her
  Design og koding: Ina Anjuta
  Caroline Willemine

  Hei, takk for at du titter innom! Jeg heter Caroline Willemine, er 26 år og kommer fra Hurum, Buskerud. Nå studerer medisinstudiet i Tromsø. Denne bloggen startet som en militærblogg under navnet "Grensejeger Hagelien", men har utviklet seg til å bli en blogg med tips og triks for enhver student der ute! Foruten grensejeger-livet og studiet, så er jeg en friluftsentusiast, og har vært deltaker i NRK1-programmet Norges Tøffeste som ble sendt på TV april 2016. Lurer du på noe så ikke nøl med å ta kontakt!

  Norske blogger Follow on Bloglovin

  Privat instagram

  Medisinsk instagram

  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

  bilde