SVAR PÅ SPØRSMÅLSRUNDE (grensejeger-hagelien)

1

SVAR PÅ SPØRSMÅLSRUNDE

Hei, alle sammen! Håper alle har en kjempedeilig julefeiring. Jeg koser meg innmari hjemme i Buskerud med nær familie. Tror jeg trengte å senke skuldrene litt. Håper dere gjør det samme! 

Tusen takk for så mange fine spørsmål til spørsmålsrunden. Det kom inn så mange spørsmål og det gjør meg så varm om hjertet når dere bidrar og engasjerer dere når jeg henvender meg til dere! Jeg ser at det er mange som lurer på mye av det samme. De som går igjen er innrykkstanker, førstegangstjenestetanker, min studiehverdag og hvordan jeg tar notater. Det er veldig gøy å se at jeg fått nye lesere etter jeg utvidet bloggen min fra en ren soldat-/turblogg til å også bli en studieblogg.

På snapchat for noen dager siden sa jeg at jeg tenkte litt på å besvare disse spørsmålene gjennom en videoblogg. Men ser nå at jeg måtte skrive en god del til hvert spørsmål, så da ble det tekst denne gangen i stedet. Men er det forresten interesse for en videoblogg? Har jo aldri gjort det før. Isåfall hva skal jeg videoblogge om? Legg gjerne igjen en kommentar på tips, eller send meg en email på grensejeger.hagelien@gmail.com

Ønsker alle en flott romjul! 

1. Bruker du lang tid på å skrive notater?

Det kommer egentlig an på hva jeg skal skrive notater til. Noen emner tar lenger tid enn andre. Det er heller ikke alle emner jeg skriver notater til. Noen ganger holder det å se på power-pointen som foreleseren har lagt ut. Jeg er som regel alltid på skolen fra kl. 08 til kl. 20 hver dag. Så en tolvtimers arbeidsdag er absolutt ikke ukjent for meg. Hvor mye tid jeg bruker på å studere, avhenger av hvor mange forelesninger eller obligatoriske timer jeg har i løpet av dagen. Noen ganger slutter jeg ikke før kl.16 så da blir det "bare" fire timer på lesesalen. Vi pleier å tulle med å si det at medisinstudiet er som å prøve å drikke fra en høytrykksspyler: Du klarer å få i deg litt av vannet, men det aller meste farer forbi gitt! Jeg har skrevet et helt innlegg om mine studieteknikker. Der står masse om hvordan jeg pleier å legge opp notat-skrivingen min.

 

2. Har du tips mot å forebygge/hindre at en kneskade kommer tilbake når man er i aktivitet

Åh gud. Jeg røk både korsbånd og menisk under episode 2 av Norges Tøffeste NRK1. Så det siste halvannet året har jeg drevet med opptrening av kneet. Målet mitt var å kunne stå på toppturski innen påske 2016, men det kunne jeg bare glemme. Jeg fikk gått litt på langrenn, men ploging måtte jeg holde meg unna, så det ble full fres ned bakkene i stedet. Jeg "slo opp" kneet flere ganger, så jeg var rimelig skuffet.

Jeg var ikke interessert i operasjon, men heller konservativ behandling, så jeg gikk til fysioterapeut hver uke. Nå, 1 ½ år etter skaden skjedde, kan jeg endelig si at kneet føles normalt ut!! Jeg får til de treningsøktene jeg vil få til, og har til og med fått bekreftet større muskulaturstyrke rundt det skadete kneet enn det friske kneet, noe som betyr at jeg har vært flink med opptreningen!

Så nå gjenstår bare én ting: Topptur med randonéskiene mine! Nå er vinteren i anmarsj og jeg har som mål å kunne bruke sesongen til å gå på toppturer igjen. Jeg skal innrømme at jeg er veldig redd for at kneet skal slå seg opp igjen, men jeg føler allikevel at opptreningen har vært såpass vellykket, så dette skal gå bra (må jo være positiv her!).

Jeg har hatt veldig god effekt av opptreningen av kneet. Mitt absolutt aller beste tips er å ikke være redd for å bruke kneet. Jeg var ufattelig redd i starten for å bruke det, noe som førte til at jeg ikke fikk noen fremgang i opptreningen min. Det var veldig demotiverende og veldig smertefullt. Jeg måtte virkelig jobbe med det mentale for å tørre å ta i på øvelsene fysioterapeuten min hadde gitt meg. Først etter jeg kom meg over den kneika der, så startet jeg å se fremgang. Jeg er jo selv spent på hvordan min første topptur, siden skaden skjedde, kommer til å gå... men man kan da ikke gå rundt å være for redd heller!

Sett deg milepæler underveis! Jeg satte meg flere: feks å sykle så-så langt (i starten var det vondt og jeg var veldig engstelig for mer skade), bakkeløp, knebøy med stang, løping i terreng, knebøy med stang og vekter, langrenn (uten ploging hehe), spinning osv. Jeg har til og med sparket litt fotball OG squash for å se hvor godt kneet taklet det. Jaggu gikk også dette også bra!

Så: ikke vær redd for å bruke kneet. Vær forsiktig i starten og se an hvordan det kjennes ut. Har du vært flink med opptrening og vet du har god (støtte)muskulatur rundt, så er det kjempepositivt. Teip kneet dersom du føler for det. Jeg har med vilje ikke teipet kneet mitt noe særlig etter jeg fikk trent opp muskulaturen min, da ønsket har vært at min egen muskulatur skal støtte opp om svakhetene i kneet mitt.

Men det aller viktigste er at du ikke blir passiv! Smerter behøver nødvendigvis ikke være negativt. Det er utrolig viktig at du tør å være akti, selv om det skulle være ubehagelig/ømt.

Dette ble et veldig langt svar obsi.

 

3. Hvem er din favoritt å jobbe med på Portørsentralen?

Min favoritt er den personen som sendte inn dette spørsmålet ;-)

 

 

4. Hva er erfaringen din med å ta fag som privatist, har du eventuelt noen tips som er gode å ha med seg på veien?

Jeg tok realfagene kjemi 1+2 og biologi 1+2 samt samfunnsfag på Bjørknes Privatskole i Oslo. Og jeg har studert realfaget geofag alene via Sonans nettstudier og lest til naturfag, geografi og matematikk på egenhånd.

Da jeg startet på Bjørknes tok jeg meg litt vann over hodet og overvurdere mine evner til å lese fag på egenhånd. Denne feilen er det veldig mange som gjør! Man tror det vil bli lett for det er jo "bare" videregåendefag. Men når man trenger karakteren 6 i samtlige fag, så krever dette detalj- og breddekunnskaper som man ikke finner i skolebøkene som følger de enkelte fagene. Biologilæreren min på Bjørknes sa at dersom vi ønsket oss toppkarakter i faget, så holder det ikke å lese BIOS-boken alene; vi måtte også gå til innkjøp av en universitetsbok for å få utfyllende informasjon.

Fagene jeg tok via Bjørknes gikk som smurt, men de jeg hadde planlagt å lese til selv, fikk jeg ikke tid til. Det ble rett og slett alt for mye og jeg hadde ikke sett for meg hvor mye det kom til å bli. Etter denne erfaringen ble jeg mer strukturert og lærte meg også til hvordan jeg skulle gjennomføre både en muntlig og skriftlig eksamen. Det er vanskelig å beskrive det, men man må på en måte knekke en "kode?" for hva sensorene er på jakt etter. På denne måten klarte jeg lettere å vite hva jeg burde lese på av pensum.

Mitt råd er å ta realfagene via en privatskole eller nettstudie. Lærerne på privatskole er så strukturerte og gir deg tips og råd til hva en ?6er-oppgave? er, dersom man er på jakt etter den karakteren på eksamen. Jeg tok også geografi og geofag sammen. Dette gjorde at jeg kunne snakke langt utenfor pensum på geografi-eksamenen, da geofag er et realfag som bygger på geografi.

Jeg kommer til å lage et helt eget blogginnlegg om min erfaring + mine tips når det kommer til privatisteksamener, så stay tuned!

 

5. Har du noen motivasjonstips for ekstra tunge dager, gjerne innenfor trening også?

Ekstra tunge dager har vi alle innimellom. Noen ganger kan slike dager strekke seg over flere uker og mer til. 

Hvis du mener "tunge dager", som i "en helt vanlig hverdag der humøret er verken det ene eller det andre, men dørstokkmilen er litt lang", så har jeg følgende å komme med: Vi synes alle dørstokkmilen er lang noen ganger! Herremin, som den er lang noen ganger. Etter jeg sluttet med organisert idrett, og dermed ikke hatt noen faste dager jeg møte opp på trening, så blir jaggu den dørstokkmilen også ekstra lang. I og med at jeg sitter veldig lange dager på lesesalen/universitetet, så synes jeg kveldstrening kl. 22 blir i seneste laget for meg. Derfor liker jeg å trene på morgningen før jeg tar fatt på dagen. Dette synes jeg er en veldig god start på dagen og gir meg både ro i sjela og energi for nok en lang dag.

Det er jo ikke alle som liker morgentrening, men jeg tror egentlig det bare handler om å finne sin egen rytme. Enten det er å trene hver mandag, annen hver dag, på morgningen/kvelden eller annen hver uke. Og vet du hva? Om man har en tung/strevsom dag så må man faktisk ikke dra på trening. Ta deg en eller to eller tre dager fri og vent på at motivasjonen kommer tilbake! Jeg synes ikke trening skal være noe man gjøre, men noe man gjør fordi man ønsker det for seg selv og kroppen sin. Og alt med måte! Det skal ikke være sånn at man skal få dårlig samvittighet dersom man hopper over en trening. Nei, man skal få lov til å være sliten og ha tunge dager. Gå en tur i skogen eller i fjellet; kjenn på den deilige luften og lukt på de deilige luktene.

Joda, dørstokkmilen kan være lang og noen ganger må man faktisk presse seg litt for å komme over den, for lat det kan vi alle være innimellom. Da gjelder det å få inn den gode rytmen med faste rutiner. Men utover det, så skal man tillate seg selv å puste i bakken og hente seg inn igjen. Livet skal ikke være et mas og et kjas, men noe man trives i! Dette gjelder også på treningsfronten :-)

 


6. Nevn 10 avdøde berømte/historiske(kan velge kategori) personer du ville datet og hvorfor.

Takk for artig spørsmål!

 • Ludvig 14. (Solkongen): Fordi han har et nydelig palass med 700 rom. Og at han ble konge som 4.åring, noe som er litt fascinerende. Ja, og dessuten så går man med høye hæler. Kanskje han kunne lært meg å gå i slike?
 • Winston Churchill: Fordi han har noen av de mest motiverende sitatene jeg vet om, og som har inspirert og motivert meg gjennom mine mest krevsomme perioder: "If you're going through hell, keep on going" og "Success is not final, failure is not fatal: It is the courage to continue that counts".
 • Anthony Sopranos: Fordi han rett og slett er sykt kul. Og er mafiaboss. Og er italiener. 
 • Jesus: Fordi jeg vil gjerne få et endelig svar på om han faktisk er Guds sønn eller ikke. Og om Gud finnes og hvor han er og hva som er forbi universet og hvorfor vi er her.. ja alle de eksistensielle spørsmålene. 
 • Ludwig Van Beethoven: Fordi han er min absolutt favorittkomponist. Og fordi jeg har han på ørene hver dag på lesesalen og fordi jeg aldri blir lei den vakre musikken hans.
 • Socrates: Fordi han må være én av verdens mest interessante mennesker å snakke med.
 • Fritdjof Nansen: Fordi han er en norsk ekspedisjonsfarer (++) og jeg er veldig stolt av å være norsk pga ham.
 • Roald Amundsen: Samme grunn som for Nansen.
 • Roald Dahl: Fordi han har skrevet de mest interessante og inspirerende barnebøkene. Og fordi jeg har lest alle bøkene hans. Så å si.
 • Leonardo da Vinci: Hvorfor skulle jeg ikke ønske å møte dette geniet liksom!

 

7. Om du fikk reise tilbake i tid og intervjue 5 historiske personer, Hvem ville du valgt, hvorfor, og hvilke spm ville du stilt

Dette spørsmålet var litt likt det over synes jeg...

 • Solkongen: "Hvorfor bæsjet og tisset dere i hjørnene i slottsrommene?"
 • Sopranos: "Kan jeg bli inkludert i familiebeskyttelsen deres, type som en adoptert mafiadatter?"
 • Jesus: "Kan jeg få møte din far (han ingen har møtt) og kan jeg please få møte noen som ikke er vokst opp på denne jorden, men i en annen galakse for eksempel? Og kan jeg få please få evnen til å være på flere steder om gangen? Det er jo tross alt for få timer i døgnet."
 • Beethoven: "Kan du komponere et eget stykke for/om meg?"
 • Nansen og Amundsen: "Kan jeg PLEASE bli med på en ekspedisjon?! Og kan dere fortelle meg om hvor sykt jævlig det var å ha snøkladder under de gamle skiene deres?"

 

8. Kan du lage et egent innlegg om privatistfag og det å være privatistelev? Alt fra tips& triks, ulike fag, hvordan komme i mål, erfaringer mm..

JA, det skal jeg gjøre! Kommer over nyttår! :-D
  

9. Hei, jeg er en jente på 17 år og fikk i dag post om sesjon del 1 fra forsvaret. Jeg har utrolig lyst å dra inn i forsvaret og fullføre førstegangtjenesten. Jeg er litt usikker på hva jeg ønsker å bli, om jeg vil utdanne meg til noe mer innen forsvaret, eller om jeg skal ta lærlingtiden min der. Men jeg er ikke i verdens beste form, springer litt på møllla og tar noen styrkeøvelser. Har nylig begynt å trene litt oftere enn før, typ 3ganger i uken kanskje ca. Har dette mye å si? Det virker som at det er veldig strenge krav på sesjon del 2 for å komme videre. Jeg har jo tenkt å trene meg opp til da, så jeg iallefall kanskje klarer noen ekstra push ups enn 3 stk. Men, det jeg er redd for, er at jeg ikke blir plukket ut fra sesjon del 1? Siden jeg ikke er i så veldig god form fysisk. Har ingen sykdommer, allergier, vært syk eller noe slikt før, så der har jeg ''full score''. Håper du ville tatt deg tiden til å svare meg! 

Hei, tusen takk for email!

Så gøy å høre du ønsker å gjennomføre førstegangstjenesten. Du aner ikke hvor mange som sender email til meg om akkurat det du skriver her: Jenter som er like nervøse som deg når det kommer til både fysisk form, men også mental form. Du, og alle andre jenter, har ingenting å bekymre dere for!
Det høres ut som du er i kjempeflott driv allerede med treningen din. Jeg drev ikke med noen spesiell type trening før innrykk. Øvde litt på å gå med tung sekk i marka, og det var det egentlig. Jeg kan love deg at du vil bli i god nok form i løpet av rekruttperioden. Og vet du hva? Jeg hadde to jenter i troppen min som klarte 1 pushup jeg! Og vet du hva? De ble grensejegere til slutt og forbedret seg med flere pushups i løpet av rekruttperioden!

Fortsett den treningen du gjør nå og legg fra deg alle bekymringer (jada, jeg vet det er lett å si. Believe me, jeg var også kjempenervøs før innrykk). Gjør så godt du kan, antagelig vil dette være godt nok.

Dersom du, i løpet av førstegangstjenesten, finner ut at du ønsker å søke deg over til befalsutdanning eller liknende ja så forhører du deg med befalet på det stedet du er. De kan fortelle deg hva som kreves for de ulike utdannelsene ? både fysisk og teoretisk.

Du er mer enn god nok! Og husk at Forsvaret er på jakt etter soldater som tar initiativ og har viljestyrke. De er ikke nødvendigvis på jakt etter muskelbunter ;-) Masse lykke til! Dette klarer du!

 

10. Har du noen studietips får å få gode resultater uten å slite seg ut, men samtidig gjøre at man blir motivert?? 

Jeg mener gode resultater kommer fra gode rutiner. Og da mener jeg: Gode rutiner på når man skal lese (på morgningen, dagen, ettermiddagen eller kvelden - velg en tid som fungerer best for deg), hvordan man leser (liker du å lese der det er litt lyd, feks biblioteket, eller der det er stille, feks lesesalen eller hjemme. Liker du å høre på musikk mens du studerer - isåfall finn en musikktype som du merker du jobber best med), hva man leser (når man studerer store fag eller mange fag samtidig, så må man lære seg til å luke ut det viktigste. Du har verken tid eller kapasitet til å kunne absolutt alt.).

Mitt andre tips er å skaffe deg gode studieteknikker. Dette har jeg skrevet et lang innlegg om HER. For meg har studieteknikk vært alfa omega. 

Klarer du å få deg gode rutiner, fin rytme og smarte studieteknikker, så vil det bli mye lettere å studere og motivasjonen vil holdes oppe, da du føler du har god kontroll! 

Masse lykke til!

11. Har du drevet med noen idretter når du var mindre?? Og hvilke skader har du hatt gjennom tidene?

Åh, jeg har drevet med det meste, skulle jeg til å si. Jeg har drevet med alt fra piano til kor (sunget i seks år faktisk). Men av sportsgrener har jeg drevet med følgende:

 • Speideren
 • Jazzballett
 • Jazz-funk
 • Klassisk ballett
 • Basketball
 • Fotball (har spilt på både bylaget, kretslaget og talentgruppen i Buskerud hihi, DET hadde dere vel ikke trodd det!)

Av idrettsskader har jeg hatt følgende:

 • Overtråkk i anklene multiple ganger
 • Brudd i høyre arm etter en snowboard-ulykke i Minnesota.
 • Uken etter jeg hadde tatt av gipsen på den høyre armen, så brakk jeg flere fingre på samme hånd under fotballkamp. Oh lord! På med gips igjen. Den armen så ut som en pipestilk med svart hår etter 6 sammenhengende måneder med gips haha.
 • Brudd i stortå under fotballkamp.
 • Meniskskade i høyre kne med påfølgende låsning av kneet i 2 måneder. Jeg gikk rundt som Quasimodo.
 • Fremre korsbåndruptur og meniskskade i høyre kne under episode 2 i NRK1-programmet Norges Tøffeste (skaden skjedde under gjørmebryting med Funkygine).
 • Hjernerystelse og nakkeskade etter fall fra hest.

Så joda, jeg har skadet meg en del gjennom årene, men BANK I BORDET for at jeg aldri har brukket beina mine før!

 

12. Hvor lenge leser/studerer du per dag? Hvordan ser en typisk dag for deg ut (feks når står du opp, når drar du på skolen, trening osv)? :-) 

Jeg er som regel på skolen fra 8-19 hver dag. Pluss/minus avhenger av om det er eksamensperiode eller ikke :-) 

  

14. Hei Caroline. Jeg har vært på sesjon2, kom inn i Garnisonen i Sør-Varanger. Kom over bloggen din, utrolig bra blogg. Slik som jeg har forstått det så går alle som har komt inn her på rekruttskole sammen, og etter rekruttskolen blir noen sendt til leir og noen blir jegeraspirant. Det som jeg har tenkt mye på er om det er mulig for meg å bli grensejeger, eller blir jeg uansett sendt til leir?... Fordi jeg på en eller annen måte klarte å få karakter 4 på den teoritesten. Jeg kunne dermed ikke søke fsk, befalsutdanning eller militærpoliti (minstekrav 5). Jeg er allikevel motivert for førstegangstjenesten. Jeg vet ikke hva oppgavene i leirkompaniet går ut på, men har inntrykk av at grensejeger er det som passer meg mest. 

Hei, takk for email! :-) Gratulerer med plass på GSV! Du kommer til å få et knakanes spennende og utfordrende år!

Man reiser fra Gardermoen med fly sammen opp til GSV. Det er ca. 350-400 rekrutter som møter til innrykk. Fra og med første dag i leir (kalt Høybuktmoen) og helt frem til rekruttperioden er ferdig (etter 2 måneder), så lukes soldater bort fra GSV (blir sendt ut av militæret pga ulike årsaker eller sendes til andre garnisoner for å tjenestegjøre som noe annet). Rekruttsoldatene tilhører et kompani som heter GrkpU (grensekompaniets utdanning). Det står igjen ca. 300 soldater etter endt rekruttskole. I slutten av rekruttskolen skriver alle soldatene en søknad om ønsket stilling: Enten det er å bli grensejeger eller det er å bli lastebilsjåfør i leir. Utfra søknaden din og utfra prestasjonene dine ila rekruttperioden, så bestemmer befalet hvilken vei du skal gå videre. Ca. 100 går over i leirkompaniet som kalles for GAKP (garnisonskompaniet). Disse soldatene blir ikke grensejegere, som senere blir sendt ut langs grenselinjen mot Russland, men virker som et støttekompani og har sin base på Høybuktmoen. Eksempler på stillinger man kan ha i GAKP er feks: PIO-ass (presse og informasjons-assistent: denne personen har ansvar for leiravisen og generell presse. Kjempebra stilling!), lastebilsjåfør (som kjører bla forsyninger ut til grensestasjonene), OPS (de som har ansvar for sambandstjenesten), troppsassistent (kjempekul stilling der man er assistent i en tropp til kommende kontigent) eller vakt og sikring (sikrer leiren). Dette var kun noen eksempler; finnes mange flotte stillinger i GAKP! De resterende 200 soldatene (sånn ca) fortsetter i GrkpU og vil de neste 4 månedene gjennomgå spesialiseringsutdanning for å bli grensejegere med ulike spesialiteter.

Det er ca. 200 soldater som blir grensejegere. Disse soldatene går så over i kompaniet med navn Grkp (grensekompaniet). De neste 6-12 månedene tjenestegjør disse soldatene som grensejegere (kommer an på hva slags kontrakt du skriver under på).

Du trenger ikke bekymre deg for karakteren du fikk under sesjon. Det er dine prestasjoner under rekruttskolen samt søknaden din i slutten av rekruttperioden, som avgjør veien videre. Du har like stor mulighet til å bli grensejeger som alle de andre rekruttene du møter på innrykksdagen!  

Dette ble mye informasjon, men håper du ble noe klokere! Masse lykke til! Jeg heier på deg!

 

15. Liker bloggen din veldig godt sånn så du vet, men spørsmålet mitt er om det er mulig å bytte førstegangstjeneste? Var på sesjon del 2 i da og kom inn på militærpoliti. Vil veldig gjerne inn på grensevakt, vet du om det er noen mulighet for å bytte? :)

Hei, tusen takk, så koselig å høre! :-D  Det er alltids mulig å ringe inn til Forsvaret på 03003 å spørre. Sjansen er nok stor for at de sier at de ikke kan garantere noen ting, da det er mange om beinet, men jeg ville definitivt ringt inn om jeg var deg. Forklar dem hvorfor du du gjerne ønsker å bytte til GSV. Masse lykke til!
  

16. Heisann! Elsker bloggen din! Blir ganske inspirert av dine henvendelser. Jeg har generelt enkelte spørsmål angående førstegangstjenesten. Jeg er 20 år gammel, og gikk ikke videre fra seksjon en til to, dette er mest fordi jeg svarte nei på å bli med i forsvaret. Jeg merker nå at jeg er meget interessert i å være med i militæret, for å kunne oppfordre meg selv på ulike måter. Spørsmålet mitt er: Tror du at jeg kan søke meg inn til neste år? Da blir jeg 21. Lurer på om det er forsent ? Og det andre spørsmålet mitt er det med karaktersnittet. Kan jeg komme inn med litt over 4 i snitt fra vidergående? Studerer i universitetet for øyeblikket, vil de heller sjekke karakterene mine derfra? 

Hei, tusen takk for så skjønne ord! Det varmer hjertet mitt.

Jeg anbefaler deg å ringe inn til Forsvaret på 03003. De kan hjelpe deg med disse spørsmålene.

Du er for øvrig ikke for gammel til å fullføre førstegangstjenesten. Jeg hadde flere i min kontigent som var over 25 år jeg. Om Forsvaret ser på karaktersnittet ditt eller ikke, kommer an på hvor og hva du søker deg til i Forsvaret.Ønsker du å søke deg til befalsutdanningen for eksempel, så krever dette nokså høyt snitt fortiden, da det er veldig mange om beinet. Søker du deg til førstegangstjenesten så ser de kanskje ikke på snittet ditt i det hele tatt. Søker du deg som lærling eller utdannelse vil de kanskje bruke karakterene fra både vgs og universitetet. Ring inn til Forsvaret og spør, så får du et mer konkret svar på akkurat dette. Lykke til! :-)

17. Hei Caroline Willemine! Jeg har sittet og lest en del av innleggene dine om både studieteknikk, hvordan komme inn på medisinstudiet osv opp og ned et par ganger de siste ukene! Først vil jeg bare skryte litt av deg :) Du er veldig god til å skrive, motivere, og inspirere! *lang og god applaus* Jeg har et spørsmål ang realfagspoeng! Ser du har linket til både Bjørknes, og samordna opptaks side om realfagspoeng. Jeg lurte på om jeg får realfagspoeng om jeg tar medisinmannen på Bjørknes? (( S1+2, Fysikk1, Kjemi1+2)) Prøvde å regne sammen i  karakterkalkulatoren til Utdanning.no , men da ble det kun telt realfagspoeng for Biologi 1, som jeg tar nå som elev på vg3 påbygg. Telles ikke disse fagene på Bjørknes innenfor videregående opplæring? Eller vil jeg få realfagspoeng med fag på Bjørknes? Om du ikke kan svare på dette er det fult forståelig :D Ville bare spørre deg siden jeg har fått inntrykk på at du har veldig god kontroll på disse tingene! Med vennlig hilsen en som er gira på Helsefag!

Tusen takk for en så skjønn melding! 
Du får realfagspoeng for alle fag som kan gi realfagspoeng - uansett om du tar faget via en videregående eller på en privatskole (som Bjørknes, Sonans, Akademika), gjennom nettstudier eller leser til selv. Så lenge Samordna Opptak har listet opp at faget kan gi realfagspoeng, så vil du få disse poengene med deg når du søker på studier via Samordna Opptak. Alle fagene du har listet opp over gir realfagspoengene: S1 gir 0.5, S2 gir 0.5, Fysikk1 gir 0.5, Kjemi1 gir 0.5 og Kjemi2 gir 0.5. Biologi1 gir også 0.5 poeng. Til sammen for disse fagene får du altså 3.0 realfagspoeng. Du kan til sammen få max 4 realfagspoeng, så du kan fortsatt ta to fag til (feks biologi2 = 0.5 og geofag1 = 0.5 poeng) eller ta et fag som gir ett helt realfagspoeng, som R2-matten feks gjør. Vil også legge til at det er veldig smart av deg å ta S1 + S2, da du til sammen for dette får 1.realfags poeng, og ikke 0.5 som du ville fått dersom du gikk for R1 :-) Men dette har du kanskje alt lest på bloggen her. 

Masse lykke til med fagene og videre med opptaket til medisinstudiet! Kanskje jeg ser deg i Tromsø neste høst? ;-D 

 

Tusen takk for så mange flotte spørsmål! Håper svarene mine kan hjelpe litt på vei - uansett hvor du er på vei hen. 
Jeg ønsker alle en flott romjul og ferie videre! 

 

 

- Caroline Willemine

 

#spørsmålsrunde #spørsmål #carolinewillemine #medisin #medisinstudent #medisinstudiet #forsvaret #førstegangstjenesten • 28.12.2016 kl.21:38
  Veldig flotte svar! :)  Kommenter her
  Design og koding: Ina Anjuta
  Caroline Willemine

  "Andre tropp - RETT - på stedet hvil - hvil". Du har nå kommet til bloggen som ble skrevet i mange kuldegrader på Garnisonen i Sørvaranger, Finnmark. Her kan du lese om en jegeraspirants kalde og krevede hverdag gjennom en jentes øyne for å nå målet om å bli GRENSEJEGER. Etter 6mnd med intense prøvelser, ble jeg endelig grensejeger juni 2011 på Gjøkåsen Grensestasjon. I 2016 var jeg deltaker i NORGES TØFFESTE på NRK1. Send meg gjerne spørsmål per mail. Jeg svarer på alt fra innrykk, tjeneste og utdanning til en grensejegers hverdag, stasjonene og militæret generelt. grensejeger.hagelien@gmail.com

  Norske blogger Follow on Bloglovin

  Privat instagram

  Medisinsk instagram

  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

  bilde