Bøker jeg anbefaler! (grensejeger-hagelien)

2

Bøker jeg anbefaler!

Det er lange pensumlister og pensumbøkene er høyt priset. Spørsmålet er da: Trenger du egentlig alle bøkene på listen? Og hvilke bøker er best? 

Her kommer en liste over bøkene jeg syntes var veldig gode og som jeg selv brukte mye i 1.klasse medisin/odontologi, 2.klasse odontologi og 2.klasse medisin. Det er flere av bøkene fra 1.klasse man bruker masse i årene fremover :-) Har du spørsmål så ta kontakt! 

 

1.klasse medisin og odontologi:

Biochemistry: Lippincott Illustrated Reviews. 
Jeg kjøpte også Nelson, Cox: Lehninger - Principles of Biochemistry, men denne boken er way big og det endte med at jeg ikke brukte den i det hele tatt. De fleste kjøper gjerne begge bøkene, men ender med å selge Lehninger videre. Ut ifra mine erfaringer, så er Lippincott sin biokjemi-bok alt du trenger. Det står enkelt forklart, selv om det er mange detaljer. Anbefaler Lippincott. Kan kjøpes her

Kjemi 2 - Hushovd og Brandt
Jeg syntes det var utrolig kjekt å ha en kjemibok på 1.året medisin/odontologi, da vi hadde mye kjemi og biokjemi dette året. Du kan så klart velge og vrakte i de kjemibøkene du selv likte på VGS, men jeg synes denne boken er desidert den beste norske. Kan kjøpes her. Jeg brukte i tillegg en engelskskrevet kjemibok som heter General Chemistry. Den kunne supplere det kjemi 2-boken ikke gikk i dybden av. Kan kjøpes her.


Essential Cell Biology - Bruce Alberts.
Denne boken er kjempefin og en bok jeg har brukt videre i studiet. Denne må du ha :-) Kan kjøpes her.


Wheater'a Functional Histology - Barbara Young
Dette er en histologibok man kan bruke gjennom alle årene. Jeg er glad jeg har den liggende til å titte litt innom, men har brukt den relativt lite, så langt egentlig. Foreleserne har som regel gode nok bilder på power pointene sine, og dessuten kan man selv ta bilder gjennom mikroskopet når man er på laben. Men hvis du ønsker å kjøpe denne boken, så kjøp den gjerne bruk. Da sparer du jo en del hundrelapper :-) Jeg kjøpte min brukt til 200kr uten markeringer. Ønsker du allikevel en ny, så kan den kjøpes her.


Vander's Human Physiology - Eric Widmayer
Denne boken er et must på første året, og jeg brukte den også en del på 2.året. Enkelt forklart med gode illustrasjoner. Denne boken kommer til å bli ditt andre "hjem". Kjøpes her.


Menneskets anatomi og fysiologi
Dette er en kjempefin bok skrevet på norsk. Et godt supplement til Vander's. Kan kjøpes her. Det er forresten denne boken man bruker første halvår på Atlantis Medisinske Høgskole (les mer om AHM her) samt på sykerpleierutdanningen. Et alternativ til denne boken er Menneskets Fysiologi, som kan kjøpes her.


 

Mims' Medical Microbiology
Denne kan du bare kjøpe først som sist. Kommer til å få masse bruk for den i alle studieårene :-) Kan kjøpes her.


The Immune System - Peter Parham
Denne du også ha! Løp og kjøp! Veldig bra bok og brukes videre ut i studiet. Kjøpes her.


 

Illustrert farmakologi
Man starter smått med farmakologi på første året, og denne boken er tar deg sakte, men sikkert igjennom det elementære :-) Det er en liten bok, men jeg syntes den forklarte veldig bra det jeg syntes var komplisert, på en veldig enkel og grei måte. Kan kjøpes her.

 

 

2. året medisin/odontologi

De første to månedene av 2.året har medisin- og odontologistudenter samme undervisning her på UiT. Disse to månedene består av medisinsk statistikk, epidemiologi samt reproduksjon og embryologi. Dette er bøkene jeg anbefaler:

Statistikk for helse- og sosialfagene - Bjørndal og Hofoss
Denne statistikkboken er skrevet på norsk og er veldig kjekk å ha! Statistikk er et krevende fag (synes jeg ihvertfall!) og det finnes  mye litteratur der ute som er så komplisert skrevet. Begynn i det små og suppler med engelske bøker eventuelt etter hvert. Jeg startet med denne boken og brukte den veldig mye! Kan kjøpes her


Essitial Medical Statistics - Kirkwood
Denne statistikkboken er veldig kjekk å ha når du føler deg trygg på statistikkboken over :-) Denne leide jeg på biblioteket, men ønsker du å kjøpe den så kan det gjøres her. Foruten disse to statistikkbøkene, så leide jeg noen epidemiologibøker på biblioteket, samt noen bøker om SPSS (statistikkprogram på PC/MAC vi måtte lære oss). Jeg husker ikke riktig hvilke bøker dette var, men du kan jo søke litt selv etter slike bøker når du selv er kommet til dette delemnet på studiet :-)Medical Embryology - Langman's 
Dette er hovedboken i embryologi-kurset. Det finnes jo masse annen litteratur å velge mellom, men jeg likte denne boken veldig godt. Har flotte illustrasjoner og er punktlig. Kan kjøpes her. I tillegg til embryologi så brukte jeg Vander's en del her, samt anatomibøker og andre fysiologibøker for å lære meg reproduksjon og anatomien.

Sobotta - Atlas of Human Anatomy

Det er haugevis av anatomibøker der ute, så hvilke man velger er litt smak og behag. Jeg har ørten ulike anatomibøker fra forskjellige forlag, men den som jeg lander på som min absolutt favoritt, er bøkene fra Sobotta. Jeg har denne pakken med tre store anatomibøker og har brukt disse på både 2.året odontologi (Sobotta har veldig detaljerte anatomibilder fra ansikt, svelg, nakke, hals) og i bevegelsesapprat-delemnet på 2.året medisin. Det er mange som bruker anatomibøkene til Thieme, jeg har noen av bøkene der også, men jeg ender alltid opp med å bruke Sobotta-bøkene. Det følger med nett-tilgang til Sobotta-bøkene, som jeg også brukte veldig mye. Jeg hører nå i ettertid at en del fikk med Sobotta-appen også. Kjeeempekjekt! Kan kjøpes her

 

Menneskets funksjonelle anatomi
Jeg likte denne boken ganske godt faktisk. Den er skrevet på norsk og er veldig basic og lett å lese. Du kan kjøpe en arbeidsbok ved siden av, som jeg også brukte en del da jeg hadde delemnet om bevegelsesappratet. Det er bare å innse at det å "lese" anatomi er vanskelig (umulig?), da anatomi er pugg-pugg-pugg. Sånn er det, dessverre. No other way around it! Jeg brukte litt tid på å skjønne hvordan jeg skulle "lese" anatomi, men kom mye fortere i gang med gode rutiner etter jeg kjøpte denne boken. Bildene i boken er ikke så gode, syntes jeg, men de forklarer og skriver med ord hva som er viktig å kunne av anatomien. Det er litt kjekt og så brukte jeg bare anatomibildene fra Sobotta ved siden av :-) Det er også masse fysiologi i denne boken. Brukte denne både på 2.året ODO og 2.året medisin. Kan kjøpes her.

 

 

Medical Pharmacology
Nå holder ikke Illustrert Farmakologi-boken lenger. Vi må oppgradere til en litt mer fancy farmakologi-bok. Jeg bruker denne :-) Kan kjøpes her.

Basic Pathology - Robbins
Bra bok! Får bruk for den videre i studieløpet. Kan kjøpes her.

 

Sentralnervesystemet - Per Brodal
En bok du bare  ha på nevro-kurset! Denne boken er skrevet på norsk og tar for seg (nesten) alt du trenger å vite om nervesystemet vårt! Kjøpes her

 

Praktisk oftalmologi 
Denne boken er skrevet på dansk og tar for seg det viktigste vi behøver å kunne om øynene våre :-) Kan kjøpes her

 

Nevrologi og nevrokirurgi - fra barn til voksen.
Denne boken er stor og inneholder mye man ikke behøver å kunne på 2.året medisin, men jeg brukte den en del allikevel. Får uansett bruk for den senere på studiet. Kan kjøpes her

 

Lærebok i psykiatri
Denne boken en omfattende, men jeg brukte den en god del under delemnet psykiatri. Det anbefales også en rekke andre bøker, men jeg holdt meg til denne, power pointene og artikler på nett. Kan kjøpes her

 

Kompendier for oral anatomi (2.året ODO):
Da vi hadde oral anatomi på 2.året (odontologi) så brukte vi kompendiene/heftene til Steinar Risnes og Asbjørn Jokstad, professorer i Oslo. Utrolig bra hefter! Jeg har ikke klart å finne disse på nettet; det var vår professor på UiT som fikk sendt de opp til oss. Jeg vil tro disse er en del av pensum på alle ODO-linjene i Norge, men dersom de mot formodning ikke skulle være det, så vil jeg anbefale deg på det sterkeste til å få tak i dem på en eller annen måte! Det er til sammen seks kompendier: angiologi, myologi, osteologi, topografisk anatomi, nevrologi og tannmorfologi. 

 

Jeg kommer til å legge til flere bøker i denne listen jo lenger ut i studiet jeg kommer, så følg med! Lurer du på noe så legg igjen en kommentar eller send meg en email :-)

- Caroline Willemine 

#medisin #medisinstudent #legestudent #odontologi #odontologistudent #tannlegestudent 
#pensum #eksamen #bøker #oralanatomi #anatomi #fysiologi #farmakologi #student #studere
#hjelp #notater #pensumbøker #carolinewillemine #utdanning #karriere

 

 

 

  • 30.08.2017 kl.17:00
  Fy fader, dette vil jeg tro er gull verdt for studenter som skal starte med/odont-utdanning! Det hadde i alle fall hjulpet meg om jeg hadde vært i den situasjonen, for jeg har sett på pensumlister(for moroskyld) hovedsakelig odontologistudiet for å se sånn ca hva man skal gjennom, og ofte er der flere forskjellige valgmuligheter. Denne oversikten må gjøre det mye lettere å velge, siden anbefalingen faktisk kommer fra en student selv, og ikke den "høytutdannede" som har laget pensumlisten og har et kunnskapsnivå langt over en student i læringsfasen! :) Håper jeg får bruk for denne om noen år!

  Et spørsmål jeg lurer litt på er dette hvordan man tar for seg disse bøkene (på feks odontologistudiet). Det er snakk om mange bøker, tusenvis av sider, og overveldende myye info vil jeg tro. Er det sånn at dere leser alle bøkene fra perm til perm eller er det visse deler dere utelukker mer eller mindre??

  Stå på videre flinke deg! :)
  31.08.2017 kl.08:50
  Så flott oversikt og anbefalinger om bøker. Snille deg som tar deg tid fra en hektisk hverdag til å dele med andre. <3  Kommenter her
  Design og koding: Ina Anjuta
  Caroline Willemine

  Hei, takk for at du titter innom! Jeg heter Caroline Willemine, er 26 år og kommer fra Hurum, Buskerud. Nå studerer medisinstudiet i Tromsø. Denne bloggen startet som en militærblogg under navnet "Grensejeger Hagelien", men har utviklet seg til å bli en blogg med tips og triks for enhver student der ute! Foruten grensejeger-livet og studiet, så er jeg en friluftsentusiast, og har vært deltaker i NRK1-programmet Norges Tøffeste som ble sendt på TV april 2016. Lurer du på noe så ikke nøl med å ta kontakt!

  Norske blogger Follow on Bloglovin

  Privat instagram

  Medisinsk instagram

  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

  bilde